Inspanningsdiagnostiek en advisering

Op verwijzing van uw huisarts kunt u bij ons terecht voor inspanningsdiagnostiek en advisering t.a.v. sport, bewegen en leefstijl. De sportarts neemt een anamnese af, doet een kort lichamelijk onderzoek en zal vervolgens een rustECG (hartfilmpje) maken en een inspanningstest op de fiets doen met 12-afleidingen inspanningsECG en ademgasanalyse. Bij de inspanningstest wordt u zo maximaal mogelijk getest. De sportarts beoordeelt dan uw fitheid, de conditie van uw hart, longen, spieren e.d. en zal u adviezen geven voor sport, bewegen en leefstijl. Direct na de test ontvangt u een korte beknopte voorlopige uitleg en een begin advies. Bij een vervolgafspraak krijgt u de volledige uitslagen, is er een gesprek daarover en wordt samen bekeken wat voor u het beste vervolg kan zijn. De adviezen zijn maatwerk, afhankelijk van wat de conclusies uit de testen zijn. Daarna worden in overleg 1 of enkele vervolgconsulten afgesproken.

Dit traject is uitermate geschikt voor mensen met somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK), chronische moeheid, fibromyalgie e.d., verminderde belastbaarheid met verschillende andere oorzaken, tijdens of na behandelingen voor kanker (ook via Stichting tegenkracht met Sportplan op Maat), bij overspannenheid of burn-out. Ook voor mensen die na cardiologische of andere behandeltrajecten hun fitheid verder willen optimaliseren.

Meenemen naar de afspraak: uw verwijzing van de huisarts, sportkleding en een handdoek. Bij verwijzing door uw huisarts ontvangt u ook nadere informatie voor een zo goed mogelijke voorbereiding.

Deze trajecten worden gefactureerd als medisch-specialistische zorg. Zie hiervoor ook de passantentarieven sportgeneeskunde.

Sportmedische Onderzoeken

We bieden de verschillende sportmedische onderzoeken aan. Deze onderzoeken zijn preventief bedoeld voor als u vragen hebt t.a.v. uw fitheid of sportbeoefening. Indien ze ook worden gebruikt als verplichte keuring voor bv. een wielrenlicentie of een evenement staat dat bij het betreffende onderzoek vermeld.

We doen de verplichte keuringen voorafgaand aan een sportopleiding (zoals ALO, ROC, VeVa, e.d.), een sportevenement (marathon, Alpe d’HuZes, Kika e.d.) of voor een sportlicentie (KNWU, KNAF, KNVB e.d.). Ook doen wij de sportmedische onderzoeken via Stichting Tegenkracht

Voor informatie over vergoedingen door zorgverzekeraars kan u terecht bij de Sportkeuring button. Er zijn zorgverzekeringen die via het aanvullend pakket een sportmedisch onderzoek vergoeden.

 • Voor cardiovasculaire screeningen volgen we het Leuven protocol, zoals vastgesteld door de VSG en hebben we afspraken gemaakt met de sportcardiologen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
 • We sturen met het bevestigen van de afspraak per e-mail een algemene vragenlijst mee om ingevuld mee te nemen naar de afspraak. Indien er bij de afspraak ook een inspanningstest wordt gedaan, ontvangt u daarover in de afspraakbevestiging nadere informatie ter voorbereiding. Indien het nodig is wordt ook een formulier meegestuurd voor bloedonderzoek om ongeveer 1 week voorafgaand aan de afspraak bloed af te laten afnemen.
 • Na afloop van de inspanningstest is er (nog) geen mogelijkheid tot douchen, wel kunt u zich opfrissen bij de wasbak.
 • Als de afspraak is afgerond kunt u bij de assistente de factuur ontvangen en betalen per pin.


NB. We keuren niet voor sportduiken en zweefvliegen.

NB. Indien er afwijkingen worden gevonden tijdens de inspanningstest kan het nodig zijn om aanvullende afspraken te maken voor het bespreken van een uitslag en maken van afspraken over een vervolgtraject. Het kan zijn dat er dan extra kosten zullen worden berekend, of dat u wordt gevraagd om een verwijsbrief van de huisarts. Dat wordt met u besproken. Met een verwijsbrief kunnen de extra kosten na betaling eventueel bij de zorgverzekering in rekening worden gebracht. Zie hiervoor ook onder tarieven en vergoedingen.Basis Sportmedisch Onderzoek

Voor sporters die minder dan 7 uur/week sporten en daarbij geen/weinig problemen hebben. Tevens geschikt voor jeugdsporters. Ook voor draf- en rensport, KNMV, parachutespringen

Duur
45 minuten

Prijs
€ 165

Inhoud

Anamnese a.h.v. vragenlijst

Lengte, gewicht, vetpercentage, ogentest, kleurentest, urinetest

Algemeen intern en orthopedisch onderzoek

Specifiek orthopedisch onderzoek gericht op de sporttak en op eventuele klachten

Advisering

Standaard rapportage.Basisplus Sportmedisch Onderzoek

Voor personen die intensief sporten (> 7 uur/week) of dit willen gaan doen. Ook voor sporters met meerdere of steeds terugkerende problemen, of zelf dit onderzoek willen. Tevens licentiekeuring voor de KNWU.

Duur
1 uur

Prijs
€ 186

Inhoud

Als het Basis Sportmedisch Onderzoek

Longfunctie

Elektrocardiogram (rust-ECG)

Bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholesterol. Op indicatie kan extra bloedonderzoek worden verrichtGroot Sportmedisch Onderzoek

Voor personen die zeer intensief sporten, en/of die ouder zijn dan 35 jaar, zeker wanneer ze na een periode van jaren inactiviteit weer met sporten willen beginnen. Conditiemeting en beoordeling van de belastbaarheid van het hart zijn de toegevoegde waarden.

Duur
1,5 uur

Prijs
€ 273

Inhoud

Als Basisplus Sportmedisch Onderzoek

Maximale inspanningstest met ECG-controle. Bij de inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. De sportarts kan zien hoe het hart zich bij inspanning gedraagt.Waarom een Groot Sportmedisch Onderzoek?

Afwijkingen aan het hart komen meestal pas tot uiting bij een maximale inspanningstest.

Bepaling van uw maximale hartslag, waardoor er individuele trainingsrichtlijnen kunnen worden vast gesteld (waar moet uw hartslag liggen voor vetverbranding, conditietraining.

Blessures tot een minimum beperken.

Risico’s op hart- en vaatziekten verkleinen.

Sportkeuze laten aansluiten bij uw hun fysieke lichamelijke kwaliteiten.Uitgebreid sportmedisch onderzoek
(ook wel topsportmedisch onderzoek genoemd)

Voor personen die zeer intensief sporten en daarbij prestatiegericht bezig zijn. Een must voor wielrenners, hardlopers en triatleten.

Duur
2 uur

Prijs
€ 336

Inhoud

Als Groot Sportmedisch Onderzoek

Ademgasanalyse (anaerobe drempeltest)

Tijdens de maximale inspanningstest vindt er ademgasanalyse plaats. Met deze waarden kan nauwkeurig de anaerobe drempel (omslagpunt) worden bepaald, de VO2-max en de trainingszones. Tijdens de inspanningstest wordt telkens de intensiteit verhoogd onder continue ECG-controle. Vervolgens worden de trainingszones bepaald aan de hand van de anaerobe drempel, rusthartfrequentie en maximale hartfrequentie.Verplichte sportkeuring

Voor KNLTB-jeugd, voor KNAF basis, NBB, e.d.

Duur
30 minuten

Prijs
€ 102

Inhoud

Anamnese a.h.v. sportspecifieke vragenlijst

Lichamelijk onderzoek volgens de eisen van de sportbond

Beoordeling van geschiktheid

AdviseringVerplichte sportkeuring ALO, ROC

Voorafgaand aan het kunnen starten met een van deze opleidingen met daarin veel sporturen, is er deze verplichte keuring.

Duur
45 minuten

Prijs
€ 138

Inhoud

Anamnese a.h.v. vooraf ingevulde vragenlijst

Lichamelijk onderzoek

Orthopedisch onderzoek

Longfunctie en rustECG

Beoordeling van geschiktheid

AdviseringVerplichte sportkeuring VeVa

Voorafgaand aan het kunnen starten met een VeVa-opleiding met daarin veel sporturen is er deze verplichte keuring. Bij deze keuring wordt rekening gehouden met de eisen die worden gesteld door Defensie. Voor de VeVa-keuring geldt aanmelden via www.sportvitalit.nl voor het vooraf invullen van de vragenlijst en is op www.veva.nl meer informatie te vinden.

Duur
45 minuten

Prijs
€ 147

Inhoud

Anamnese a.h.v. vooraf ingevulde vragenlijst

Lichamelijk onderzoek

Orthopedisch onderzoek

Longfunctie en rustECG

Beoordeling van geschiktheid

AdviseringCardiovasculaire screening

Voor recreatieve sporters onder de 35 jaar wordt deze screening aanbevolen bij twijfel over hart- en vaat geschiktheid voor gezond sporten. Bijvoorbeeld als er nogal wat hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. Ook voor recreatieve sporters ouder dan 35 jaar die van plan zijn om te blijven sporten met lichte tot matige duurintensiteit. Indien er bijzonderheden worden gevonden, kan het nodig zijn de screening aan te vullen met een diagnostische maximale inspanningstest met 12-afleidingen inspanningsECG (cardiovasculaire screening met inspanningstest) en eventueel ademgasanalyse (cardiovasculaire screening met inspanningstest en ademgasanalyse). De sportarts bespreekt dat vooraf met u.

Duur
30 minuten

Prijs
€ 123

Inhoud

Anamnese a.h.v. vooraf ingevulde vragenlijst

Beknopt lichamelijk onderzoek (lichaamsbouw, bloeddruk, beoordeling van long- en hartgeluiden)

rustECG

beoordeling van gegevens

uitslaggesprekCardiovasculaire screening met inspanningstest

Voor sporters boven de 35 jaar die matige tot intensieve duursport doen of voor mensen die willen herstarten na een periode van inactiviteit.

Duur
1 uur

Prijs
€ 192

Inhoud

als cardiovasculaire screening

aangevuld met maximale inspanningstest met inspanningsECGCardiovasculaire screening met inspanningstest en ademgasanalyse

Voor mensen die een specifiek sportdoel hebben en vragen hebben over hun specifieke duurvermogen en/of trainingszones. Voor mensen die tijdens sporten merken dat hun belastbaarheid minder goed is.

Duur
1 uur

Prijs
€ 231

Inhoud

als cardiovasculaire screening met inspanningstest

aangevuld met ademgasanalyse tijdens de inspanningstestAlpe d’HuZes.

Zie voor meer informatie: https://www.sportzorg.nl/alpedhuzes

Alpe d’HuZes basis

Voor de jongere deelnemers (tot ongeveer 35 jaar) die fit zijn.

Duur
30 minuten

Prijs
€ 138

Inhoud

 • Anamnese a.h.v. vragenlijst
 • Lichamelijk onderzoek

RustECG

 • Beoordeling van geschiktheid


Alpe d’HuZes basisplus

Voor deelnemers vanaf ongeveer 35 jaar, of voor degenen die ook een inspanningstest willen ondergaan.

Duur
1 uur

Prijs
€ 219

Inhoud

 • Als Alpe d’HuZes basis
 • Inspanningstest met ECG


Alpe d’HuZes uitgebreid

Voor prestatieve deelnemers, of voor deelnemers die een chronische aandoening hebben (gehad), of voor deelnemers die hun omslaggebied willen weten.

Duur
1,5 uur

Prijs
€ 321

Inhoud

 • Als Alpe d’HuZes basisplus
 • Met ademgasanalyse